A napokban rendezett vidékfejlesztési fórumon Mezőtúron vehették át kitüntetéseiket a Nagykunsági Íz- és Termékek védjegy rendszeréhez tartozó őstermelők.
Köztük Csala Mihály és felesége, akik több mint húsz esztendeje, 1995 óta nevelnek szarvasmarhát, a tejet pedig friss tejként, illetve tejfölként, sajtként, túró formájában értékesítik. Gyakran járnak rendezvényekre, bemutatókra, gyermekeik szívesen segítenek nekik a munkákban. Néhány évvel ezelőtt, 2012-ben a gyomandrődi sajt- és túrófesztiválon dobogós helyezéseket is nyertek a paprikás sajtjaikkal.
Csala Mihályné folyamatosan kutatja az újabb és újabb sajtkészítési praktikákat, szívesen próbál ki új ízeket, és persze a vásárlók is állnak elő igényekkel. Így igen népszerűnek számít a paprikás, borsos füstölt sajt, illetve medvehagymás is.
Az utóbbi időben az egyik legkeresettebbnek a pácolt sajt számít, amely apró darabkákra összevágott, olajban érlelt finomság.
– Fűszerezett étolajba kockázom bele a natúr sajtot, majd alaposan összekeverem, hogy jól átjárják az ízek – árulja el Marika, miközben kóstolásra kínálja a gyorsan népszerűvé vált étket.
– Emellett szívesen kísérletezem az első hallásra furcsa párosításnak tűnő ízekkel, de az aszalt gyümölcsös, illetve diós sajtokat is sokan választják.
forrás: szoljon.hu