2023. évi OMÉK Hagyomány és Innováció Díj az Agrárgazdaságban (HIDA) pályázati felhívás

2023. évi OMÉK Hagyomány és Innováció Díj az Agrárgazdaságban (HIDA) pályázati felhívás

Megjelent a 2023. évi OMÉK Hagyomány és Innováció Díj az Agrárgazdaságban (HIDA) pályázati felhívás:  https://omek.amc.hu/hirek/2023-evi-omek-hagyomany-es-innovacio-dij-az-agrargazdasagban-hida-/823/

Hagyomány és Innováció Díj az Agrárgazdaságban elismerésre (továbbiakban: HIDA) azok pályázhatnak, akik hagyományos alapanyagból, innovatív megoldások alkalmazásával, a fenntarthatóság követelményeinek megfelelő élelmiszert állítanak elő.

A pályázaton olyan hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékekkel és élelmiszerekkel lehet részt venni, amelyhez kötődő tudásanyag speciális ismeretekre épül, innovatív megoldások alkalmazásával és előállítása megfelel a fenntarthatóság követelményének.

A pályázat célja a hagyományos és tájjellegű termékek fogyasztói ismertségének növelése és innovatív fejlesztésének elismerése a Hagyományok – Ízek – Régiók program keretében.

A pályázati dokumentumokat kizárólag elektronikusan kell benyújtani a hida@am.gov.hu elektronikus levélcímre, az Agrárminisztérium, Borászati, Eredetvédelmi és Agrármarketing Főosztály részére.

A pályázatok beadásának határideje: 2023. augusztus 25.

Az e-mail tárgya: HIDA pályázat (2023)

HIDA pályázati link: https://gi.kormany.hu/hida-palyazat

A Heffler-tanya a tradíció és az innováció tükrébe

A Heffler-tanya a tradíció és az innováció tükrébe

A Bácskai löszös síkság  kultur egységében rendkívül gazdag  táj felszínét az utolsó glaciálisig az Ős-Sárvíz építette és formálta, majd a hordalékkúp épülésének megszűnése után az elsődleges szerep az eolikus folyamatoknak jutott a felszín. A hordalékkúp változatos futóhomokformáit ma néhány méter vastagságú típusos löszhomokos lösz takarja, amelyen kiváló, tápanyagokban gazdag mészlepedékes csernozjomtalaj képződött. A talajadottságok rendkívül kedvezőek a prémium minőségű gyümölcs termesztésére. A Heffler-tanya NATURA 2000 es területen található. A környékének környezetvédelmi jelentőségét magterületként és ökológiai folyosóként tartják számon. A mintagazdaságban konyhakert, gyümölcsös valamint génmegőrzést szolgáló védett és őshonos állattartás is folyik. Kihelyezett iskolai tanórák keretében, családlátogatás alkalmával helyszínbejárással egybekötve oktatják a fiatalokat a gyümölcs termesztés, lekvárfőzés rejtelmeire, de a vállalkozás indítás és pénzügyi ismeretek fontos alapjait is megismerhetik az iskolások. Szinte elmaradhatatlan a helyi termékkóstolók.

MEGHÍVÓ – „Gyomaendrődikum és nemzeti értékek a Békés-Sík tájegységből” című kiadvány bemutatójára

MEGHÍVÓ – „Gyomaendrődikum és nemzeti értékek a Békés-Sík tájegységből” című kiadvány bemutatójára

MEGHÍVÓ

Az Emberi Összefogással a Környezetért Természetért Egyesület elnökeként szeretettel meghívjuk a „Gyomaendrődikum és nemzeti értékek a Békés-Sík tájegységből” című kiadványunk bemutatójára.

Helyszín: 5500 Gyomaendrőd, Kossuth L. u. 33. Emberi Összefogással a Környezetért Természetért Egyesület közösségi tere

Időpont: 2021. december 28. 17:00-19:00-ig

Szervezetünk „Gyomaendrődikum értékek megőrzése a Békés-Csongrádi-Sík tájegységben” címmel nyert az Agrárminisztérium által a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására kiírt HUNG-2019 kódjelű támogatási pályázatán.

Kezdeményezésünk célja, a helyben (Gyomaendrőd) található kincsek értékvédelme (pl Kállai Ferenc hagyatékának, a Magyar Autosex tyúkgalamb valamint a Gyomaendrődi Sajt-és Túrófesztivál rendezvény) és a Gyomaendrőd település helyi értékeinek felkutatása volt elsősorban az általános- és középiskolások valamint a helyi lakosok bevonásával.

Olyan értékeket kutattunk fel, melyek a település szempontból meghatározó jelentőségűek, a helyiekre jellemző és közismert értékkel bírnak, öregbítik hírnevünket.

A beadott pályamunkákat az Agrárminisztérium meghívásával, ünnepélyes keretek között, díszoklevéllel jutalmazzuk valamint a településen rendezett kiállításon illetve összefoglaló kiadványban, saját honlapunkon valamint a helyi iskolákban is bemutatjuk.

Nagyon örömmel tölt el bennünket, hogy a Barátság Nyugdíjas Klubbal történt együttműködésünknek köszönhetően az Endrődi káposztáslepény 2020-ban bekerült a Gyomaendrődi Értéktárba 2020-ba.

„Gyomaendrőd értéke, közösségünk ereje”

Dr. Fábián Ágnes

elnök