Művészetek Völgye 2016. – Teremtésvédelmi Udvar

A hét végétől ismét várja látogatóit az egyik legelismertebb hazai fesztivál, a Művészetek Völgye 2016. július 23. és 31. között:https://www.muveszetekvolgye.hu/ Ezen a Herman Ottó Intézet – együttműködő partnereivel – végig jelen lesz.

Művészetek Völgye 2016. – Teremtésvédelmi Udvar

Kérem, engedje meg, hogy az alábbiakban legfontosabb programjainkról előzetes, kedvcsináló tájékoztatást nyújtsunk: A Herman Ottó Intézet által szervezett teremtésvédelmi udvar felépítése mindennap kötött időbeosztású: Ferenc pápa „Laudato Si’ – Áldott légy…” kezdetű enciklikájában megfogalmazott gondolatok jegyében közös beszélgetésre várunk minden érdeklődőt a környezet- és természet védelme, a minket körülvevő világ értékeinek felelős megőrzése, a szülőföldhöz kötődés erősítése, a szegénységgel és kirekesztéssel szembeni társadalmi szolidaritás, valamint a szeretett segítő erejével kapcsolatos témákban végig a fesztivál ideje alatt.

Napi programként 11.30-tól – “Lelki táplálék déli harangszóra címmel” a kapolcsi római katolikus templomban rendhagyó misére, istentiszteletekre kerül majd sor. Ennek keretében katolikus, református és metodista testvéreink is tartanak misét, istentiszteletet.

Örömmel emeljük ki, hogy rögtön az első napon (július 23-án szombaton) Fekete Károly református püspök úr tart rendhagyó istentisztelet, míg vasárnap (július 24-én) Dani Eszter lelkész, a református zsinat missziós irodájának vezetője lesz vendégünk.

Július 26-án – keddtől a fesztivál végéig július 31 vasárnapig – a rendhagyó misék házigazdája Füzes Ádám atya, a Kanter Károly Felnőttképzési Intézet vezetője, az Ecclésia Szövetkezet elnöke lesz. Július 29-30-án Pásztor Zsófi metodista lelkész is csatlakozik a közös lelki programokhoz. A misék és istentiszteletek napi egy órás időtartamát követően a teremtésvédelmi udvar helyszíne változatlanul a kapolcsi templom udvara marad ugyan, de a közös program a Herman Ottó intézet szervezésében folytatódik.

Engedje meg, hogy néhányat a Herman Ottó – teremtésvédelmi pódiumbeszélgetésekből szíves figyelmébe ajánljak

Ezt a címet adtuk annak a szabadegyetemi jellegű programsorozatnak, amelynek keretében minden nap 12:30-tól a templom kertjében, az árnyas fák alatt beszélgetünk majd kötetlen formában, környezetünk gondjairól, értékrendünkről és egymáshoz való viszonyunkról. Válaszokat keresünk arra, hogyan válhatunk felelősen gondolkodó személyekké és hogyan alkothatunk a “közös otthonunk” gondozásáért tenni akaró, cselekvőképes közösségeket a XXI század elején.

Ferenc pápa 2015 nyarán megjelent enciklikája összeköti környezetünk gondjait értékrendünk és egymáshoz való viszonyunk problémáival, újragondolva ezzel az átfogó ökológia fogalmát. A pódiumbeszélgetések alkalmat adnak számunkra a körlevél főbb üzeneteinek közös továbbgondolására. Ezek során szó lesz a klímaváltozás hatásaira való felkészülésről, a fajok jelenkori kipusztulásáról, a társadalmi szolidaritásról, átalakuló közösségekről és ökoszociális mozgalmakról, az egyházak szerepéről a vidék fejlesztésében, a szeretetszolgálatok tevékenységéről, zarándokútvonalakról, zöldutakról, natúrparkokról, a helyi gazdaság fejlesztéséről, az ifjúsági munkáról, önkéntességről – itthon és a nagyvilágban egyaránt.

Kiemelt vendégünk lesz többek között július 29-én pénteken V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár úr, Mezőszentgyörgyi Dávid, intézetünk főigazgatója, továbbá a magyarországi ökoturizmusban kiemelt szerepet játszó zöld mozgalmak civil hálózatainak képviselői.

Július 26-án (kedden) egyházak szerepét a vidék gazdaságának fejlesztésében – Latorcai Csaba kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkárral, Viski József agrár-vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkárral, Sáringer – Kenyeres Tamás a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnökével, továbbá Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökével és a beszélgetésre hívott vendégeinkkel – vitatjuk meg.

Érdemes kiemelni, hogy július 24-én (vasárnap) Ausztráliából Forgács József, a talán legelismertebb társadalompszichológus érkezik hozzánk, hogy előítéleteink gyökereiről gondolkodjunk, ehhez kapcsolódik a Príma Primissima Junior díjjal kitüntetett Balogh Rodrigó és Független Színház „Érzékek iskolája” című előadása. Ugyanezen a napon Nagy Dénes, az MTA Népi Építészeti Bizottság vezetőjével Taliándörögdön a tradíció, a hagyomány, a közösségek és a népi építészet szerepével kapcsolatos ankétra kerül sor.

Nagyon fontos megemlíteni, hogy az udvar programjainak megszervezésében segítségünkre vannak: – a Naphimnusz Egyesület aktivistái: http://www.teremtesvedelem.hu/; , a református Ökogyülekezet önkéntesei: http://www.okogyulekezet.hu/; a Czinka Panna Népfőiskola roma egyetemista fiataljai: http://www.czinkapannanepfoiskola.hu/; a Máltai Szeretetszolgálat ifjú aktivistái is, a helyi (gazdaság)fejlesztő szakemberek: http://kifesz.hu/; és természetesen a Herman Ottó Intézet munkatársai: http://www.hoi.hu/node/596205 Az udvar részletes programjáról itt lehet további információkat szerezni: http://www.hoi.hu/hirek/402412/20160712/teremtesvedelmi-udvar-muveszetek-volgyeben (Amennyiben használ facebook-ot, úgy az intézeti oldalon is követhető az egyes beszélgetések programja: https://www.facebook.com/Teremt%C3%A9sv%C3%A9delmi-Udvar-Kapolcs-HermanOtt%C3%B3-Int%C3%A9zet-724865550950356/?fref=ts

Tisztelt Címzett! Kedves Partnerünk! Udvarunk látogatása ingyenes, az általunk szervezett programokért nem kell belépődíjat fizetni! Együttműködünk a Művészetek Zöldje udvar szervezőivel, így a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szervezésében mindennap különböző túrákon, felméréseken, éjszakai portyázásokon, szemléletformáló előadásokon ismerhetjük meg környezetünk kincseit részletesebben: http://www.bfnp.hu/ Szívesen ajánlom a Művészetek Völgyének programjait is és persze egyúttal tisztelettel kérem minden idelátogatótól udvarunk felkeresését is! Mindenkit szeretettel várunk Kapolcson, beszélgessünk együtt teremtett világunk felelős megőrzéséről!

A személyes találkozás reményében tisztelettel: Eperjesi Tamás „udvargazda”