Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Mezőtúron

2016. november 25-én átadták a Mezőtúri Református Kollégium felújított Ókönyvtárát. Az ünnepi alkalmon Beszterczey András esperes köszöntötte az egybegyűlteket, aki kiemelte a könyvtárba kerülő könyvek szerepét és felhívta a figyelmét a leginkább fontos könyvre, a Bibliára.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Mezőtúron

Lázár János miniszter úr a magyar nemzeti jövő egyik legfontosabb zálogának nevezte az egyházi oktatási intézményeket. A  nemzet az egyházi oktatási intézményeken keresztül erősödik, a nemzet jövője és a történelmi egyházak oktatási rendszere elválaszthatatlan egymástól. Fontos, hogy ne az határozza meg egy gyermek életét, milyen anyagi körülmények közé születik, hanem az, milyenek a képességei. A kormány szerint a legtöbb, amit egy diáknak adni lehet, az, hogy „jó keresztényt és jó magyart” nevelnek belőle. Köszönetet mondott és támogatását fejezte ki a mezőtúri tantestületnek az elmúlt évtizedekben végzett munkájáért.

Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, az iskola egykori diákja azt a kérdést tette fel az ünnepség résztvevőinek, vajon elgondolkodtak-e azon, mit jelentett 1530-ban iskolát alapítani „itt, az Alföld sarában, porában”. Micsoda elkötelezettség kellett ahhoz, hogy az alapítók iskolában, könyvtárban gondolkozzanak.

forrás: szöveg és kép: MTI/Bugány János