II. Nagykunsági Hagyományőrző Nap – beszámoló

2018. június 8-án rendezte a Közösség a Megújuló Vidékért Egyesület Mezőtúron a Nagykun Hagyományőrző Napot. Dr. Barancsi Ágnes a Közösség a Megújuló Vidékért Egyesület elnöke nyitóbeszédében elmondta, hogy a Nagykunság kultur egységében rendkívül gazdag népzenei, néptánc, prózai és népi játék elemekkel találkozhatunk. A hagyományőrző nap legfontosabb célja a gyermekek, fiatalok látókörének szélesítése, a lokális egyedi és népi értékek felismerése, tisztelete, a helyi identitás tudat erősítése, az értékteremtő, érték-előállító mintapéldák kialakítása. Projekt kezdeményezés célja a kun hagyományokat őrző helyi közösségek erősítése, a hálózatosodás, a hagyományok ápolása, a fenntarthatóság, az ifjúkorúak bevonása. Az általunk kezdeményezett program megvalósítása, a jó gyakorlatok átadása, a tudástranszfer mindenképp példaértékű, adaptálható hatással lehet más települések – legyen az megye határon belül vagy kívül – fiatal célcsoportjai számára is.

Pusztai Zsolt a Túri Fazekas Múzeum igazgatója a hagyományos nagykun életmóddal kapcsolatban tartott előadást. Kiemelte Mezőtúr értékeit, a fazekasság, a hagyományos népviselet, a gasztronómiai kultúra jelentőségét. A mezőtúri Rákóczi Úti Általános Iskola fellépő diákjai Pillanatok a Mezőtúri Értéktárból címmel prezentálták pályamunkájukat, mellyel a Bodoki Fodor Helytörténeti Egyesület által szervezett „ŐRIZZÜK MEZŐTÚR ÉRTÉKEIT” című városi versenyen első helyezést értek el.

A fellépők között találkozhattunk a Búzavirág Népdalkör, a Mezőtúri Református Egyházközség Idősek Otthona, a Százszorszép és a Csoda vár Óvoda prózai, táncos és népzenei produkcióival.