Hetven nap múlva már Erfurtban, a nagyvilág előtt mutathatják meg szakácsaink, cukrászaink, zöldségfaragóink, mire képesek.

Kulináris Olimpia Erfurt 2016: visszaszámlálás a szakácsversenyig

Vágják már a centit a szakácsversenyre készülő megyei versenyzők.
– Na jó, nem a centit vágjuk, azt pár évvel ezelőtt tettük. Ma már egy telefonos applikáció mutatja, hány nap van hátra az olimpia kezdetéig – mondja a tiszaföldvári Erdős Hanna többszörös cukrászvilágbajnok, a csapat vezetője.

Erdős Hanna munkái mindig csodálatosak FOTÓ: Mészáros János
Erdős Hanna munkái mindig csodálatosak FOTÓ: Mészáros János

Hanna nyara idén nem a nyaralásról, sokkal inkább az olimpiai felkészülésről szól.
– És a cukorról. Nem is tudom, hány kiló porcukrot szitáltam át az elmúlt időszakban. Valamint készítettem a sablonokat, terveztem a díszleteket, éjszakákba nyúlóan. Munka ez, de szó szerint édes munka – bólogat Hanna, aki öt megyénkbeli társával indul Erfurtban. Ő a legrutinosabb versenyző a magyarok közül, hiszen már az ötödik világversenyen képviseli Magyarországot.

Még fúróval is dolgozik
Erdős Hanna cukrászvilágbajnok a cukrászartisztika kategóriában indul most is, ami tulajdonképpen cukrászművészetet jelent. Festményekkel, szobrokkal. Alkotásait hónapokig gyártja otthon tragantból, ami vízből, zselatinból és porcukorból áll. A cukortésztát pont úgy kell kezelni friss állapotában, akár egy linzertésztát, amikor azonban elveszíti nedvességét, kőkeményre szárad, olyan lesz, mint a porcelán. Ilyenkor bizony már nem a hagyományos cukrászeszközökkel lehet dolgozni vele, sokkal inkább a szerszámosládában fellelhető fúróval, csiszolóval, flexszel. Két évvel ezelőtt Hanna herendi étkészlettel kápráztatta el a közönséget és a zsűrit, most – ahogy fogalmaz – „nemzetközibb” versenymunkával jelentkezik.

De a többiek sem teljesen kezdők: a martfűi Rékásy Tibor szakács, a szintén földvári Patkó Károly zöldségfaragó és a kisújszállási Tóth László is másodjára, Osztrovszki Ildikó először mutatja meg tudását ilyen nagyszabású rendezvényen. A hatodik, Nagykunságból származó versenyző viszont még nem szeretné felfedni kilétét, bár azt már tudni lehet róla, hogy ismert szakoktató, és két éve már elkísérte a csapatot az akkori olimpiára. Itt érezte meg a versenyzés „ízét”, „illatát”.

A szintén földvári Patkó Károly zöldségfaragó sem kezdő versenyző FOTÓ: Mészáros János
A szintén földvári Patkó Károly zöldségfaragó sem kezdő versenyző FOTÓ: Mészáros János

Erdős Hanna nem titkolja: éremért utazik Erfurtba. Munkája idén is a magyar népművészetet, motívumokat vonultatja fel. A cukorhímzés és gobelin mostani alkotásában is feltűnik. Hanna annyit elárult, tragantból formázott népi eszközöket (is) visz ki a versenyre, például rokkát, ezzel szeretne győzedelmeskedni.
– Nemrégen a cukortésztám még fehéren és darabokban állt, idáig sorozatgyártásban készítettem az elemeket. Most érkezett csak látványos szakaszába, a színezésbe a „történet”. Egy kicsit késve vagyok a munkával, de ez amiatt van, hogy a jelentkezést óvatosan kezeltük, csak a legutolsó pillanatban adtuk be a nevezésünket a rendszeresen előforduló robbantások miatt.

– Végül úgy döntöttünk, hogy kockáztatunk, remélve, semmi probléma nem lesz Erfurtban – tette hozzá Hanna, akinek mestere az egri Kopcsik Lajos volt. A Heves megyei cukrász 1996-ban tíz munkával indult az akkori világversenyen és mind a tíz alkotása aranyérmet kapott. Ezzel rekordot is döntött a ma már visszavonult cukrász.
– Én megelégednék egy csillogó éremmel is. Ami biztos: mindent elkövetek, hogy Lajos bácsi nyomdokába lépjek és Jász-Nagykun-Szolnok megye hírét öregbítsem.

/forrás: szoljon.hu/ /fotók: Mészáros János/