Halászlé, mint a magyar identitás szimbóluma

Hermann Ottó híres polihisztor természettudósunk halász-, és pásztoréletről írt néprajzi tanulmánya szerint “közönséges sütés-főzés és a halász sütés-főzése közt van akkora különbség, mint reggeli csöndes mise és a fényes nagy mise között: nem elég ahhoz a tudomány, ész kell ahhoz”. A halászlé jóval több mint egy étel. Kulturális örökségünk része, mely a folyók, tavak mentén élők hagyományaihoz kötődik. A Tisza, Duna és a Balaton mentén hagyományosan másképp készítik a halat. A Balaton mellékén kevésbé fűszeres, a Tiszánál a hal íze és szilárdsága a fő szempont.

A 2017-es év sem maradhat el a Gyomaendrődi Nemzetközi Halfőző Verseny nélkül, amely idén már a XIX. alkalommal kerül megrendezésre. Az elmúlt években kialakult hagyományokhoz híven a három kategóriában bizonyíthatnak a főző csapatok, a főszerep a tradicionális halételeké, a jó hangulaté és a versengésé lesz. Kiírás

Programok

  • 07.00 – 08.00 Regisztráció
  • 11.00 Ünnepélyes megnyitó
  • 11.30 Színfolt Mazsorett Csoport bemutatója
  • 12.00 Jó ebédhez szól a nóta – Suttyomba Zenekar
  • 12.00- 14.00 Ételek zsűrizése
  • 12.45 Körösmenti Táncegyüttes műsora
  • 13.30 Tücsök Peti gyermekműsora
  • 14.30  Éneklő Szakácsok
  • 15.30Bibuczi Zenekar
  • 16.30 Eredményhirdetés

Minden kedves főzni vágyót szeretettel várnak.

Halászlé, mint a magyar identitás szimbóluma