Agrárkonferencia a Magyar Konyháért

Az idén XIX. alkalommal került megrendezésre a Szolnoki Kulturális és Hagyományőrző Gulyásfesztivál. Ezen alkalom tiszteletére 2017.szeptember 7-én Szolnokon a Damjanich János Megyei Múzeum adott helyett a magyar konyha, a magyar vendéglátás és a magyar agrárium kapcsolatáról. A rendezvény célja volt a magyar agráripari termékek és magyar vendéglátás szereplőinek kapcsolata, a témák konstruktív megvitatása, miszerint képes-e a magyar mezőgazdaság mennyiségben és minőségben megfelelni a magyar vendéglátás elvárásainak. 

Csányi Sándor ötletgazda, „Gulyáskirály” nyitóbeszédét Kovács Sándor a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnökének köszöntője követte. „Szerencsére túl vagyunk azon, hogy csak a hazai vendéglátás dicső múltját emlegessük. Bátran kimondhatjuk, hogy Magyarország az elmúlt évtized alatt visszakerült Európa gasztronómiai térképére” – mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár. Ferenczi István, a Magyar Grillszövetség elnöke, az Aréna séfje szerint „a magyar alapanyag helye a magyar konyhában van”. Meglátása szerint, a védjegy rendszerek követelményeit szigorítani kellene. Dr. Barancsi Ágnes a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat JNSZ megyei területi felelőse a Nagykunsági Íz-és Termékház, mint jó i gyakorlati példán keresztül mutatta be a Nagykunsági Ízek és Termékek védjegy rendszer működését, a megyében fellelhető helyi termékek szortimentjét, a tanyasi termékek megjelenésének fontosságát. Baráth József Nagykörű alpolgármestere a helyi termelő láncokat összetartó logisztikai bázis hiányáról, az őstermelők között kapcsolatok hiányára hívta fel a figyelmet.