A kézművességet akár az ovitól a középiskoláig is oktathatnák a gyerekeknek

Hagyományértelmezések a nagykunsági paraszti tárgykultúrában címmel háromnapos konferenciát szervezett a Közösség a Megújuló Vidékért Egyesület a napokban.
  • A hagyományos kézművestudás jelentős szerepet játszik a huszonegyedik századi ember életében is. Ennek megőrzése fontos feladat, hiszen kulturális örökségünk részét képezi – emelte ki Barancsi Ágnes szervező.
  • Arra törekszünk, hogy valóban élővé tegyük a kézműves hagyományokat mindazok számára, akik manapság átadhatják ezeket a fiatalabb korosztályoknak.
  • A helyi értéktárakban számos olyan elem szerepel, melyek a hagyományos tárgyalkotó kultúra, a tárgyalkotó népművészet körébe tartoznak. Egyes elemek funkció­juk­ban használhatók ma is, mások kikoptak a használatból, múzeumi tárggyá váltak.
  • Mindkét csoportra igaz, hogy alkotóik egyénileg készítették ezeket, de fennmaradásukat mindig az adott közösség ízlése döntötte el.

A kézművességet akár az ovitól a középiskoláig is oktathatnák a gyerekeknek

Ennek megfelelően a programsorozat első napján szakemberek előadásai hangzottak el kézműves örökségünkről, a következő napon pedig a gyakorlatban ismerkedhettek meg ezekkel érdeklődő pedagógusok.

A szakmai kerekasztal-beszélgetés elsődleges célja a tudományos konferencia tapasztalatainak bemutatása, a tárgykultúra, a kézművesség integrálásának lehetősége az oktatás, az óvodai nevelés rendszerébe.

A résztvevők a kézművesség oktatásának lehetőségét vitatták meg óvodától egészen a középiskoláig. A rendezvénysorozat zárásaként a pénteki játszóházban már gyermekek kézműveskedtek, a gyakorlatban.

/forrás: szoljon.hu – Sz. Zs./