Mezőtúr kultur egységében rendkívül gazdag természeti, gasztronómiai, hagyományőrző elemekkel találkozhatunk. Mindez kiváló lehetőséget ad a helyi termelőknek, kézműveseknek a természetes alapanyagok beszerzésére, megtermelésére, elkészítésére. Ezen kedvező adottságok tükrében múltat idéző környezetben, a hajdani „Mezőtúri Főiskolán” létrehozták a Túri Kamra elnevezésű helyi termék hálózatot. Szakembereik összefogják a helyi termék előállítókat valamint a Nagykunsági Ízek és termékek védjegyrendszer bevezetésével közös megjelenést, egységes arculatot biztosítanak számukra.
A kezdeményezés fokozza a helyi gazdaság erősödését, a termelők és a fogyasztók közötti közvetlen kapcsolatot, bizalmat, a helyi lakosság egészséges, biztonságos, nyomonkövethető élelmiszerekkel történő ellátását.