Projekt – V. Mezőtúri Fazekasok Országos Találkozója

MezőtúrProgram címe: V. Mezőtúri Fazekasok Országos Találkozója

Helyszín: Túri Fazekas Múzeum 5400 Mezőtúr, Bajcsy-Zsilinszky utca 41.

Dátum: 2016. október 1. – MEGHÍVÓ

A projektet Mezőtúr város önkormányzata támogatja

 

A népi kézművesség mára a magyarság szellemi örökségének része, kulturális identitásának kifejezője lett. A kézművesség a társadalom műveltségének része, a társadalom széles rétegei előtt ismert és kedvelt tevékenység, amely mindennapi életünk részeként a tárgyak használatában is megnyilvánul, jól reprezentálják az adott települések hagyományait. A Nemzeti Vidékstratégia 2012-2020 megalkotásával a magyar kormány alapvető célkitűzése a vidéki térségek népességeltartó és népességmegtartó képességének javítása, olyan vidékfejlesztési program megvalósításán keresztül, amely az emberek és a közösség értékeire, hagyományaira épül, figyelembe veszi a környezet értékeinek megőrzését. Kardinális pontként kezeli a vidéki élet megbecsültségét és vonzerejét, a vidéken élők életminőségének javítását.

Cél: bemutatni a különböző tájegységek ma is élő, hagyományos tudáson alapuló kézművességét. Ez a tudás szerves része a magyar kultúrának, szellemi örökségünknek, ezért megtartása, tanítása – visszatanítása és propagálása alapvető érdeke hazánknak. Ugyancsak cél, hogy a találkozó előadásain, szakmai beszélgetésein bemutatásra kerüljenek az utóbbi időszak kézművességgel kapcsolatos szakmai, törvényi és gazdasági változásai, a nemzeti kézműves stratégia.

Program:

  • 13:00-17:00 szakmai konferencia néprajzi, helytörténeti, történelmi témakörökben vendég előadókkal. Nyitott rendezvény, a helyi lakosokat is szeretettel várjuk. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a várható létszám 90-100 fő.
  • 18:00-tól helyi hagyományos ételekből készült termékkóstoló, vacsora

V. Mezőtúri Fazekasok Országos Találkozója