Projekt – A Mezőtúri Járás hagyományaira épülő értékteremtő jó gyakorlatok átadása a helybeli fiatalok számára

Program címe: A Mezőtúri Járás hagyományaira épülő értékteremtő jó gyakorlatok átadása a helybeli fiatalok számára

Dátum: 2016. május 1.-2016. június 15. és 2016. szeptember 1.-2016. október 1. (1 nap)

A projektet a Nagykun Hagyományőrző Társulat támogatja

A program célja, a tervezett program rövid ismertetése:

A Nagykunság illetve a Mezőtúri Járás néphagyományának, értékeinek megőrzése érdekében „kulturális” párbeszédet szeretnénk elindítani a helyi óvodákban, iskolákban, a közösségeket alkotó fiatalok körében. Általános célként fogalmazódik meg a gyermekek, fiatalok látókörének szélesítése, a lokális egyedi és népi értékek felismerése, tisztelete, a helyi identitás tudat erősítése, az értékteremtő, érték-előállító mintapéldák kialakítása. Meggyőződésünk, aki a maga kultúráját ismeri és magáénak érzi, képes lesz azt megfelelő módon a következő generáció(k)nak is továbbadni. A tapasztalataink azt mutatják, hogy megfelelő információ hiányában az egyén gyakran távolodik el a maga kultúrájától és nyúl a divatos, idegen kultúrákhoz. Ez egyrészt gyökértelenséghez vezet, másrészt szemtanúi lehetünk a jövedelemszerzés céljából történő, gyakori igénytelen, értékeket nem hordozó, hagyományhűség és hitelesség nélküli giccses alkotások készítésének. Projekt kezdeményezésünk e jelenségek ellensúlyozása, megszűnése érdekében kíván tenni a kun népi kultúra továbbélése ügyében. A program konkrét célja a meglévő helyi közösségek erősítése, a hálózatosodás, a hagyományok ápolása, a fenntarthatóság, az ifjúkorúak bevonásával. Az általunk eszközölt kézműves műhely munkák és tanulmány utak megvalósítása, a jó gyakorlatok átadása, a tudástranszfer mindenképp példaértékű, adaptálható hatással lehet más települések – legyen az megye határon belül vagy kívül – fiatal célcsoportjai számára is.

Programok

1, „Helyi Kis Kincseink” cím elnyerése

Pályázatot hirdetünk a járásban található óvodák, iskolák számára a „Helyi Kis Kincseink” cím elnyerése. Az önkéntes alapon nevező csoportok, osztályok számára pontgyűjtő versenyeket, rendezvényeket szervezünk 2016. május 1-2016. június 15-ig. A legtöbb pontot elért és „Helyi Kis Kincseink” címet elnyert óvodás és iskolás csoportok jutalma, hogy részt vehetnek az „Apró kezek” kézműves műhely munkában.

Értéktár Tanóra
A nevező járási óvodák, iskolák számára tematikusan szervezett, játékos tanórákat tartunk a Mezőtúri Fazekas Múzeumban 1-3 alkalommal (igény és létszám függvényében ez tovább növekedhet). Az interaktív program a helyi illetve járási értékekből összeállított rövid ismeretterjesztő előadások, fazekas foglalkozások és oktatási segédanyagként is jól használható tablók, színes fotók és vitrinekben kiállított használati tárgyak megismerését takarja. A gyerekek a totók, játékos vetélkedők során gyűjthetik össze pontjaikat.

„A település, ahol élünk és amit MI értéknek vélünk” című KÉP készítő pályázat
A művek készítése során bármilyen eszköz (nem veszélyes anyagból) használata megengedett. Min. 1 oldalas leírást kérünk a alkotás bemutatásáról. A pályázatra beérkezett csoportos, közösségi pályamunkákból nyílt kiállítást szervezünk a Nagykunsági íz-és termékház foglalkoztató termében. A műveket szakmai zsűri bírálja és a helyi lakosok is javaslatot tehetnek a közönség díjra.

„Nagykunsági Népi Játékok készítése” című pályázat
Minden korosztály, így akár felnőttek számára is élvezhető hagyományőrző, kisméretű, manuális játékokat lehet készíteni természetes anyagból (pl. fából, vesszőből, szalmából, agyagból, stb.). Felajánljuk, hogy az elkészült munkák a Nagykunsági íz-és termékház foglalkoztató termében méltó helyet kapnak.

2, „Apró kezek” kézműves műhely munka

A „Helyi Kis Kincseink” címet elnyert óvodás és iskolás csoport számára 1 napos kézműves műhely munkákat szervezünk 2016. szeptember 1.-2016. október 1. közötti időszakban a Nagykunsági íz-és termékház foglalkoztató termében.

A gasztro-műhelyben a Bodoki Fodor Helytörténeti Egyesület és az Újvárosi Hagyományőrző Klub segítségével a házi csigatészta készítés, Kálnainé Nagy Róza mezőtúri kézműves felajánlásával a mézeskalács írókázás illetve az ízház jóvoltából a kevi perec sütés fortélyaival ismerkedhetnek a gyerekek.

„Kun-túra” tanulmányi úton a nyertes csoportok betekintést nyerhetnek a különleges ízesítéssel készült házi sajtok gyártásába, illetve Luka Lajos mester kosárfonó műhelyében (Túrkeve) zajló manuális munkák rejtelmeibe.

A nap folyamán helyi termékekből készült étel kóstolókat szervezünk.

Helyszín(ek) és időpont(ok):

1, „Helyi Kis Kincseink” cím elnyerése

 • Időtartam: 2016. május 1.-2016. június 15.
 • Helyszínek:
  Értéktár Tanóra – Mezőtúri Fazekas Múzeum„A település, ahol élünk és amit MI értéknek vélünk” című KÉP készítő pályázat
  Jelentkező iskolák, óvodák foglalkoztató termei, nyílt kiállítás a Nagykunsági íz-és termékház foglalkoztató termében„Nagykunsági Népi Játékok készítése” című pályázat
  Jelentkező iskolák, óvodák foglalkoztató termei, nyílt kiállítás a Nagykunsági íz-és termékház foglalkoztató termében

2, „Apró kezek” kézműves műhely munka

 •  Időtartam: 2016. szeptember 1.-2016. október 1. (1 nap)
 • Helyszínek:
  Nagykunsági íz-és termékház foglalkoztató terme
  Gasztro-műhely munkák: Nagykunsági íz-és termékház foglalkoztató terme
  „Kun-túra” tanulmányi út: Csala Mihályné házi sajt készítő műhelye (Mezőtúr), Luka Lajos kosárfonó mester műhelye (Túrkeve)

Partner(ek):

 • Mezőtúri Fazekas Múzeum (Mezőtúr)
 • Nagykunsági Íz-és Termékház (Mezőtúr)
 • Bodoki Fodor Helytörténeti Egyesület (Mezőtúr)
 • Újvárosi Hagyományőrző Klub (Mezőtúr)
 • Kálnainé Nagy Róza mézeskalács díszítő (Mezőtúr)
 • Luka Lajos kosárfonó (Túrkeve)
 • Csala Mihályné házi sajt készítő (Mezőtúr)
 • Csodavár Óvoda és intézményei
 • Szent István Katolikus Általános Iskola és Óvoda Református Kollégium, Szakközépiskola. Általános Iskola és Óvoda (Mezőtúr)
 • Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola (Mezőtúr)
 • Kossuth Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola (Mezőtúr)
 • Teleki Blanka Gimnázium,. Szakközépiskola, Szakiskola (Mezőtúr)
 • Szegedi Kis István Református Kollégium, Gimnázium, Szakközépiskola és Általános Iskola (Mezőtúr)
 • Mezőtúr Városi Önkormányzat Óvodái (Gyermek-kert, Városi Óvoda és Logopédiai Intézet Kilián Óvodája)
 • Túrkevei Kaszab Nagy István Református Általános Iskola (Kétpó)
 • Túrkevei Kaszab Nagy István Református Általános Iskola (Túrkeve)
 • Magyar – Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és. Alapfokú Művészeti Iskola Mesterszállási Általános Iskolája (Mesterszállás)