2016. 10. 08. – NAGY BEFŐZÉS

Ez a programunk szolgálja az őszi falusi ‘kiskonyhai’ hagyományok ápolását, felelevenítését: “Sütés, főzés, füstölés, savanyítás, préselés” – ahogyan a rendezvény szlogenje is hirdeti.

Az ősz egyik nagy eseménye a téli eltevés. Ilyenkor az udvarokat betöltik azok az utánozhatatlan illatok, amelyek nélkül elképzelhetetlen volt a falusi október. Ma is él az emberekben az igény a nagyanyáink világát idéző befőttek, savanyúk, lekvárok iránt, és él még nálunk a tudás is, amivel a közmondásszerűen kitűnő magyar alapanyagokból csodálatos ételeket varázsolunk.

Megjelennek a házi konyhák termékei: befőttek, savanyúságok, zöldség-készítmények, füstölt termékek, must, savanyúkáposzta – mindez egy igazi hagyományos vásári hangulatban, kisbíróval, népzenével, tökárveréssel, terményáldással.

Nagy kaland ez nekünk, helyieknek is: megelevenednek a fejekben a majdnem elfelejtett receptek, előkerülnek a régi eszközök, üstök, edények, káposztagyaluk, prések, darálók, hordók, fakanalak, dunsztosüvegek.
Három présből folyik a must, lekvárt főzünk, sajtot füstölünk és grillezünk, kenyér lángost és kelt tésztát sütünk, rétest húzunk, lecsót főzünk, befőttet készítünk – és még megannyi meglepetés az udvarokban.

Lesz főzőverseny, falunéző kisvonat, sétahajó, tökárverés gyerekeknek, és bárki átváltozhat és “Tökönkámen” fáraóként helyet foglalhat egy fotó erejéig a tökpiramis tetején! Mulathatnak egész nap a főtér és a piactér mellett a különleges hangulatú és ételválasztékú udvarokban is. Fellép az Abonyi Néptánccsoport, a nagykörűi Őszirózsa Nyugdíjasklub, a Petrovay György Katolikus Általános Iskola és Óvóda néptánccsoportja, Bangó Lajos és népi zenekara, Szélasszony és Napfény Öröm Dobkör a Valami Swing Együttes és a Cimbaliband.

Este a Galocsa Udvarba, a Kalamajka Pitvarban és a Tájházban van zenés-táncos mulatság.

Belépőjegy nincs. A rendezvény támogatására parkolójegy, támogatójegy és tombolajegy vásárlásával van lehetőség.